Er is een nieuwe pensioenswet aangenomen en deze geldt sinds 1 juli dit jaar. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) heeft aanzienlijke gevolgen voor werkgevers en werknemers die te maken hebben met pensioensregeling. Waarom is er een nieuwe wet aangenomen met betrekking tot pensioenen? Wat gaat er veranderen en wat moet jij als werkgever hiervoor doen?
Wet toekomst pensioenen
In de Wtp zijn alle afspraken vastgelegd die te maken hebben met pensioenen voor werkgevers en werknemers. In Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen een goed pensioen kan krijgen. Daarom zijn er nieuwe regels gemaakt omtrent pensioen en deze gelden sinds 1 juli 2023. Het uitgangspunt van de nieuwe wet blijft hetzelfde als voorheen: pensioen wordt gezamenlijk opgebouwd en financiële risico’s worden gedeeld.
Wat gaat er veranderen?
- Een duidelijker en persoonlijker pensioen
Want dat was nu vaak niet het geval. Veel mensen hebben geen idee hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze aan het opbouwen zijn. Met de nieuwe wet moet dit duidelijker worden en bouwt iedereen pensioen op volgens een premieregeling. Hierin staat vast hoeveel geld (premie) werknemers en werkgevers in hun pensioen stoppen.
- Een aanvullend pensioen dat sneller stijgt
Gaat het economisch goed of juist slecht? Dan wordt vanaf nu het pensioen daarop aangepast omdat het meebeweegt met de economie. Als het goed gaat, gaat het pensioen omhoog, en als het economisch slechter gaat, kan het pensioen omlaaggaan.
- Een beter aansluitend pensioen
Tegenwoordig werken we vaak niet meer 40 jaar bij dezelfde werkgever. Het pensioenstelsel voorheen was hierop ingericht en is niet meer van deze tijd. Mensen switchen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen een eigen onderneming.
Stappen voor werkgevers om te ondernemen
De invoering van de nieuwe pensioenswet zorgt voor allerlei veranderingen en wijzigingen. Als pensioenbeheerder of -uitvoerder moet je per 1 januari 2028 alle ‘oude’ pensioensregelingen hebben gewijzigd. Wat er moet gebeuren, lees je hieronder.
- Toetredingsleeftijd
De toetredingsleeftijd voor de pensioensregeling moet worden verlaagd naar 18 jaar. Dit moet gebeuren vanaf 1 januari 2024.
- Aanlevering transitieplan
Ben jij een werkgever en aangesloten bij een pensioensfonds? Dan moet je uiterlijk 1 januari 2025 een transitieplan aanleveren bij het betreffende pensioensfonds. In dit plan worden alle afspraken vastgelegd over onder andere nieuwe pensioensregeling, opgebouwde pensioenen, impact op medewerkers, compensatie, communicatie en partnerpensioen. Werkgevers met een verzekerde pensioensregeling moeten dit plan uiterlijk 1 oktober 2026 bij de verzekeraar indienen. Ons advies? Begin op tijd met het transitieplan.
- Afstemming
De wijzigingen die je door wil voeren moet worden afgestemd met de sociale partners. Is er geen CAO van toepassing, dan moeten de medewerkers worden geïnformeerd en instemmen.
- Overlijden
Restitutie bij overlijden is niet meer toegestaan in DC-regelingen. In het oude systeem wordt het gespaarde kapitaal bij overlijden vóór de pensioendatum gebruikt voor verbetering van partner- en wezenpensioen, met restitutie aan nabestaanden. In het nieuwe systeem wordt onderscheid gemaakt tussen kapitaal uit het oude en nieuwe systeem, en alleen het oude kapitaal mag nog worden gebruikt voor verbetering van partner- en wezenpensioen bij overlijden.