Zo ga je effectief om met witwas- en terrorismerisico’s in de bankensector

3 min leestijd

In een alarmerend rapport waarschuwt de Europese Bankautoriteit (EBA) voor aanzienlijke risico’s op witwassen en financiering van terrorisme binnen betalingsbedrijven en banken in de EU. Opvallend is dat deze risico’s vaak onvoldoende worden geïdentificeerd en beheerd. Maar hoe ga je als financiële instelling hiermee om? Dat lees je onder andere in deze blog.

 

EBA-rapport

Het 28 pagina’s tellende EBA-rapport, uitgebracht in juni, legt bloot dat de risico’s in de betalingssector mogelijk “niet effectief worden beoordeeld en beheerd” door financiële instellingen, waaronder banken. Met grote risico’s op witwassen en financiering van terrorisme is de betalings- en financiële sector binnen de EU sterk gereguleerd. Het rapport bevestigt de noodzaak voor bedrijven om een “risico gebaseerde aanpak” te hanteren in het controleren en beheren van deze risico’s.

 

Nieuwe regelgeving

Het EBA-rapport suggereert dat de EU verdere ontwikkelingen in regelgeving kan verwachten, met aandachtspunten in de governancestructuur. Dit wijst op een aankomende versterking van nationale regelgevingskaders en handhaving van financiële criminaliteit binnen EU-lidstaten.

 

Effectieve maatregelen voor bedrijven om in te zetten

Financiële ondernemingen moeten proactief handelen om witwas- en terrorismerisico’s effectief te beheren. De EBA benadrukt de noodzaak van een uitgebreid due diligence-proces dat steunt op gezaghebbende gegevens en geavanceerde technologie. Om financiële instellingen te ondersteunen bij het aanpakken van deze dreigingen, beveelt de EBA concrete stappen aan:

  • Uitbreiding van gegevensdekking. Bedrijven moeten uitgebreide en gezaghebbende financiële en juridische gegevens gebruiken om de risico’s van klanten en derden op financiële criminaliteit te beoordelen, inclusief ESG- en reputatierisico’s.
  • Ethische verwachtingen aan derden. Stel duidelijke ethische verwachtingen aan alle derde partijen, waaronder bancaire klanten, gedurende de hele relatie en onderzoek nauwkeurig de due diligence-processen van deze derden.
  • Prioriteit aan gegevenskwaliteit. In een wereld van overvloedige gegevens en frequente fouten is het cruciaal om beslissingen te baseren op betrouwbare gegevens, zoals gelicenseerde nieuwsbronnen en officiële documenten.
  • Gebruik van technologische hulpmiddelen. Aangezien handmatige analyse van enorme datasets praktisch onmogelijk is, moeten bedrijven technologieplatforms en kunstmatige intelligentie inzetten om automatisch entiteiten te screenen op basis van gezaghebbende bronnen.

 

Het EBA-rapport benadrukt dat bedrijven de prioriteit moeten geven aan het beperken van financiële, juridische, reputatie- en strategische risico’s van compliancefouten. Door gebruik te maken van gegevens en technologie kunnen bedrijven hun due diligence-proces versterken en verdachte transacties beter opsporen. De effectieve aanpak van witwas- en terrorismerisico’s is essentieel voor de integriteit van de financiële sector en de bescherming van mondiale financiële systemen.